Wat is een gluten intolerantie?

Een glutenovergevoeligheid is een veel voorkomende darmziekte. Deze ziekte noemen wij ook wel coeliakie. Het is geen allergische aandoening. Er zijn in Nederland ruim 16.000 mensen die een diagnose coeliakie hebben gekregen. Het uiteindelijke aantal mensen met coeliakie ligt echter veel hoger, naar schatting hebben er ongeveer 160.000 mensen coeliakie. De klachten worden namelijk niet meteen/altijd herkend. 

Wat is coeliakie dan precies?

Coeliakie?

Coeliakie is eigenlijk geen allergie. Coeliakie is een auto-imuunziekte. Dit betekend dat het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen weefsel. Dat gebeurt met T-cellen en niet met IgE, dit is wel bij een tarwe-allergie zo. Door de reactie van het menselijk lichaam op gluten verdwijnen bij coeliakie darmvlokken. Daardoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen.

 

Klachten bij coeliakie kunnen erg verschillen. Baby’s krijgen vanaf 7 maanden voor het eerst granen te eten. Baby’s kunnen klachten krijgen zoals een opgezette buik, weinig eetlust, overgeven en diarree. Ze kunnen achter blijven in groei en huilen regelmatig. Ze kunnen ook een vettige, stinkende, schuimende ontlasting hebben. De klachten bij een volwassenen zijn meestal milder.

Hoe weet ik of ik coeliakie heb?

De diagnose

Met een bloedonderzoek kan er een diagnose vastgesteld worden. Mensen met ernstige coeliakie hebben namelijk coeliakie-antistoffen. Bij een minder ernstige vorm zijn deze antistoffen niet altijd aantoonbaar. Een bloedonderzoek geeft dus geen zekerheid.

 

Een ingrijpender onderzoek is gastroscopie: via een flexibele slang door de mond, slokdarm en maag kijkt de specialist in je dunne darm. De specialist kan een stukje weefsel uitnemen voor onderzoek. Met behulp van een microscoop kan daarna worden bekeken of de darmvlokken zijn beschadigd.

Mogelijke klachten

Bij coeliakie raakt je darmwand beschadigd. Mogelijke klachten die kunnen ontstaan zijn:
 
aanhoudende diarree
stinkende, vettige ontlasting
opgezette buik
buikpijn;
overgeven;
minder eetlust
verstopping.

Nog even in het kort

 
– Ook een kleine hoeveelheid gluten kan klachten veroorzaken
– Lees nauwkeurig alle etiketten van de ingrediënten voordat je gaat koken
– Controleer of het symbool van de Nederlandse Coeliakie Vereniging op het etiket staat! Zo niet, dan kunnen er sporen van gluten in zitten
– Koken voor iemand met een voedselallergie? Bij twijfel altijd overleggen!
– Reinig en controleer al het werkmateriaal
– Zorg dat er geen kruisbesmetting optreedt. Komt een gerecht in contact met gluten, dan kan je het niet meer aan de gast serveren.

Voedingsmiddelen met gluten

Er zijn een aantal voedingsmiddelen waar gluten in zitten. Iedere hoeveelheid gluten kan klachten veroorzaken, dus ook een klein beetje. Let op:
 
Gluten in granen
Tarwe
Gerst
Rogge
Haver
Spelt
Kamut
 
Bron:
https://www.voedselallergie.nl/allergenen/gluten.html

Uit eten gaan met een gluten intolerantie?

Wij regelen het! Bij Munched geloven we dat je etentje niet belemmerd moet zijn vanwege een gluten intolerantie.