Wat is een lactose intolerantie?

Een lactose-intolerantie is een overgevoeligheidsreactie op melksuiker. Dit noemt men ook wel lactose. In Noord-Europa komt dit bij ongeveer 3-6% van de mensen voor. Mensen met een Aziatische afkomst hebben vaker last van een lactose-intolerantie. De overgevoeligheidsreactie wordt veroorzaakt door de darmwand die geen of te weinig van het enzym lactase aanmaakt. Melk en andere melkproducten worden dan niet goed verdragen. Ook kan er na een darminfectie een (tijdelijke) lactose-intolerantie voorkomen.

Wat is lactase dan precies?

Lactase?

Lactase zorgt voor de afbraak van lactose tot kleinere stukjes suikers. De kleinere stukjes kunnen dan de darmwand passeren. Als er te weinig lactase is, kan die passage niet plaatsvinden. De lactose wordt vervolgens door bacteriën afgebroken. Hierbij wordt gas geproduceerd. Dit kan buikpijn, winderigheid en diarre geven na consumptie van een portie melkproducten.

 

In de darmen breken bacteriën de lactose af en hierbij worden gassen gevormt. De gasproductie in de darmen geeft buikpijn, winderigheid en (schuimende) diarree na consumptie van een portie melkproducten. Lactose-intolerantie is een overgevoeligheid voor lactose, het is dus geen allergie. Daarom zijn er geen kruisreacties aanwezig.

Hoe weet ik of ik lactase heb?

De diagnose

Vaak zijn er duidelijke vermoedens omdat klachten alleen ontstaan na het eten of drinken van (grote hoeveelheden) melkproducten. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om de diagnose te stellen.

 

Waterstof-ademtest
Bij dit onderzoek wordt waterstof (H2) in de uitgeademde lucht gemeten voorafgaand en na het drinken van een suikeroplossing met lactose. Waterstofgas wordt door darmbacteriën geproduceerd tijdens de afbraak van suikers zoals lactose. Dit waterstofgas wordt opgenomen door het bloed, passeert vervolgens de longen en wordt dan uitgeademd. Door op verschillende tijden na het drinken van de suikeroplossing de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te bepalen, kan de arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie. De waterstof-ademtest wordt in verschillende ziekenhuizen gedaan.

 

Lactose Tolerantie Test (LTT)
Bij dit onderzoek krijgt u een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend. Normaliter wordt lactose afgebroken door het enzym lactase. Vervolgens kunnen de suikerdeeltjes opgenomen worden in het bloed. Het bloedsuikergehalte zal hierdoor stijgen. Bij een lactose-intolerantie is niet voldoende lactase aanwezig om de lactose te verteren. De suikerdeeltjes komen niet in het bloed terecht. Men kan dit meten door op verschillende momenten bloed af te nemen en het bloedsuikergehalte te bepalen. Wanneer het bloedsuikergehalte niet stijgt, kan dit passen bij een lactose-intolerantie.

 

Eliminatie-provocatie test
Wanneer er klachten zijn die wijzen op een lactose-intolerantie, kan een diëtist of specialist de eliminatie-provocatie test doen. U gebruikt dan eerst een periode lactosevrije voeding. Dit is de eliminatie ofwel het weglaten. Als de klachten verminderen of verdwijnen wijst dit in de richting van lactose-intolerantie. Na enige tijd krijgt u een hoeveelheid lactose bij uw voeding. Dit is de provocatie ofwel het uitlokken van klachten. Wanneer de klachten terugkomen, kan de diagnose ‘lactose-intolerantie’ gesteld worden.

Mogelijke klachten

Wanneer lactose uit onze voeding niet door het enzym lactase wordt afgebroken, komt het onveranderd in de dikke darm aan. In de dikke darm leven veel bacteriën. Deze bacteriën gaan het lactose bewerken en afbreken. Hierbij komen gassen en bepaalde vetzuren vrij. Daarnaast trekt lactose in de dikke darm vocht aan. Hierdoor kunnen de volgende klachten ontstaan:
 
Een opgeblazen gevoel
Winderigheid
Diarree, soms is de ontlasting schuimend en ruikt deze zuur
Buikpijn en krampen

Nog even in het kort

 
– 1 glas melk (200ml) wordt meestal goed verdragen zonder klachten
– Producten zoals yoghurt en kaas, worden vaak goed verdragen (Gefermenteerde producten)
– Lees alle etiketten van de ingrediënten voor je een gerecht gaat maken
– Kook je voor iemand met een allergie/intolerantie? Bij twijfel altijd overleggen!

Voedingsmiddelen met gluten

Er zijn een aantal voedingsmiddelen waar lactose in zit. Lactose (melksuiker) zit met name in:
 
Zoete melkproducten zoals gewone melk, chocolademelk en melk met (fruit)smaakjes
Smeerkaas, smeltkaas en de meeste buitenlandse kazen
Vla, pudding, pap en andere zuiveltoetjes
Roomboter, slagroom, koffiemelk, room en crème fraîche
Roomijs
Zuivelfrisdranken op basis van wei zoals Rivella
 
Bron:
https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/lactose-intolerantie

Uit eten gaan met een lactose intolerantie?

Wij regelen het! Bij Munched geloven we dat je etentje niet belemmerd moet zijn vanwege een lactose intolerantie.